21 oct 2011

El ball de bastons del saurí. Reus.

El ball de bastons del saurí

Fa poc més de vint anys es va reinventar, en temps de Carnaval, una antiga dansa reusenca –d’aquelles que descriu Joan Amades– amb un resultat prou reexit: el ball de bastons del saurí.
Explica el folklorista que «a Reus havien fet un ball molt excepcional. Hi intervenien dos personatges que feien els papers més importants. Un d’ells portava el cos encreuat per dues garlandes de fulles, faldellí, calces curtes i espardenyes. A les mans duia un fuet i una bufa que mai no desemparava. Aquest personatge era qualificat de dimoni, però no en portava cap atribut ni símbol. L’altre personatge era l’anomenat el saurí. Vestia si fa no fa com el diable, però en lloc de fuet i bufa portava com una forca de fusta d’avellaner, amb la qual feia com si cerqués corrents d’aigua com fan els saurins. Sostenia els dos pollegons de la forqueta, un amb cada mà, posades aquestes als costats de manera que el mànec o agafador de la forqueta li venia a parar al davant. La gent donava al gest sentit maliciós. Vuit ballaires estranyament vestits feien un ball de bastons molt diferent als comuns".
Per llegir tota la informació i veure més imatges:  http://cat.bloctum.com/spalomar/2010/01/26/el-ball-de-bastons-del-sauri/ 

No hay comentarios:

Publicar un comentario