17 jun 2012

Nit de Sant Joan: foc i aigua


LA GRÀCIA DE L´AIGUA- LA FORÇA DEL FOC

Al meu poble, a Cabra del Camp, durant molts anys ha estat ben viu el costum de mullar-se la vigília de Sant Joan, una tradició molt arrelada que ara es perd (o podríem certificar que ja s'ha perdut del tot). També es feien diverses fogueres, a cada casa on hi vivia un Joan en feien una. Recordo al carrer Major on en fèiem quatre. Ara ja tampoc es fan, se n'organitza una per tot el poble. Els temps canvien, però hi ha coses que s'enyoren i la nit de Sant Joan de quan érem petits n'és una.
El meu pare també m'explica que la seva padrina (la meva besàvia) anava cada nit de Sant Joan a buscar aigua a la font del Sant Crist abans que sortís el sol. Aquella aigua l'utilitzava per curar.
 
Aigua i foc, els dos elements que prenen tota la seva força aquesta nit màgica, ho purifiquen tot. En aquesta nit tot és possible.Segons el folklorista Joan Amades "Durant la nit de Sant Joan es creu que les aigües cobren virtuts especials, exclusives d´aquest moment de l´any. Les fadrines veuen augmentar la seva bellesa si, en caure la mitjanit, es renten la cara mentre diuen : "Sant Joan Baptista,/ apòstol i evangelista,/ per la virtut que Déu us ha dat/ feu-me tornar més maca que l´any passat.". També es creu que molts mals i nafres poden guarir-se o millorar, si es renten ben bé al punt de la mitjanit. Sembla que aquesta nit és la millor de l´any per trobar corrents d´aigua subterrània. Per això, al bon punt de la mitjanit els saurins sortien amb la seva vareta d´avellaner o el seu pèndol a la recerca de pous i mines. Els pronòstics fets aquesta nit mai no fallaven. Als indrets costaners encara perviu el costum d´anar-se a banyar la nit de Sant Joan, amb la confiança d´obtenir salut i bona ventura per tot l´any. "Bany de Sant Joan,/ salut per tot l´any."
També es diu que les varetes de saurí preparades aquesta nit són les millors, tenen una gràcia especial.

"NIT DE SANT JOAN, NIT D´AMORETES" - Aquesta nit, al bon punt de les dotze és el moment més apropiat per a consultar Sant Joan sobre les coses més diverses del nostre futur, especialment les de caire sentimental. Abans de la pregunta, però, cal dir : "Sant Joan Baptista,/ apòstol i evangelista,* / per la virtut quie Déu us ha dat,/ contesteu-me en veritat/ el que us serà preguntat" (* La veu popular identifica en aquests versos Sant Joan Baptista amb Sant Joan Evangelista)
Una manera d´obtenir la resposta del sant és fent penjar una clau d´un fil vermell, el qual s´ha de prémer entre les pàgines del llibre de l´evangeli de Sant Joan. Si la clau resta quieta, la resposta a la pregunta és negativa, però si roda, és afirmativa. Hom diu que les fadrines que al punt de mitjanit d´avui es miren en un mirall ben a les fosques veuen reflectida la figura del qui serà el seu marit. També es diu que si posen tres ametlles ensucrades del casament sota el coixí en anar a dormir, somiaran el noi amb qui es casaran.


No hay comentarios:

Publicar un comentario